ESDR Therapy
Hulp bij trauma, angst en spanning
ESDR therapie, EMDR voor paarden
De afkorting ESDR staat voor Equine Stress Desensizitation and Reprocessing. Deze vorm van therapie is afgeleid van de zeer succesvolle traumaverwerkingstherapie EMDR die al ruim 25 jaar wordt toegepast bij mensen. De vertaling naar de paarden is ingegeven door het idee dat veel probleemgedrag bij paarden voortkomt uit angsten, opgelopen trauma’s en stress. Bij deze onderliggende oorzaken van ongewenst gedrag kan onze ESDR® therapie een uitkomst bieden.
We hebben speciaal een ESDR® tuig ontwikkelt waarbij door middel van trillingen afgewisseld links en rechts ter hoogte van de schouder de beide hersenhelften van het paard gestimuleerd worden op het moment dat de spanning opbouwt. Hierdoor krijgen de hersenen veel informatie te verwerken tijdens het moment van spanning en begint de negatieve lading te vervagen. Je ziet het paard de spanning afvloeien, het paard begint zich beter te concentreren en begint zich te ontspannen.
Emotionele trauma/depressie
Wat is een trauma
Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden. Deze kan ook ontstaan door een heftige gebeurtenis zoals een ongeluk, een val, te veel druk of een mishandeling. Ook een verhuizing, een ander buurpaard of verandering in de kudde, kan ook een aanleiding zijn. Vaak beginnen de signalen erg klein zodat wij ze nog niet doorhebben, uiteindelijk begint het paard te schreeuwen omdat ze zich niet gehoord, gezien of begrepen voelt en dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Emotionele trauma's, stress, spanningen of depressies bij paarden kan zich in vele vormen uiten, en de oorzaak is niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Elk paard is een individu en verwerkt zijn levenservaringen en situaties op verschillende manieren. Het is belangrijk dat ze hun emoties goed kunnen reguleren. Als deze emoties de overhand nemen, lukt dat al niet meer, en worden de klachten steeds erger. Het paard trekt zich terug, en krijgt gedragsveranderingen. Het paard kan onvoorspelbare reacties krijgen, waarvan wij de aanleiding niet begrijpen.
Niet alleen door bepaalde veranderingen of traumatische gebeurtenissen kunnen paarden een emotioneel trauma, depressie of burn out ontwikkelen. Ook paarden die zich hard inzetten voor de mensen, kunnen door het werk soms uitgeput raken en hierdoor op termijn depressief van worden. Deze paarden kunnen vaak de vele prikkels niet aan en kunnen daardoor hun emoties niet reguleren. Als gevolg daarvan Daarop ontstaat er spanningen of aangeleerd gedrag.
Het emotionele emmertje loopt over
Hoe herken je een emotioneel trauma of depressie bij je paard
Vaak kom ik bij paarden die een emotionele trauma's (of depressies) hebben, waarvan de eigenaar niet heeft stilgestaan dat de klachten eigenlijk zijn ontstaan door bepaalde veranderingen of een emotioneel trauma uit het verleden. De dierenarts onderzoeken wijzen dan ook niets uit. Of er komt iets uit een onderzoek maar daarmee is niet het trauma verholpen.
Door welke gebeurtenissen kunnen er trauma’s ontstaan.
-
In het verleden mishandeld of verwaarloosd geweest
-
Te jong afgespeend
-
Moeder verloren
-
Vastgezeten
-
Paarden die continue zijn verhandeld
-
Paarden die een ongeluk hebben gehad
-
Veranderingen in de omgeving van het paard
-
Verlies maatje
-
Verhuizing
-
Andere routines
-
Ander buurpaard
-
Wisseling van eigenaren
-
Nieuw paard in de kudde
-
Wordt niet geaccepteerd in kudde
-
Verveling
-
Onrust op stal
-
Brand op stal
Welke klachten kunnen er ontstaan door een trauma
-
Het paard vermagerd
-
Overprikkeld zenuwstelsel
-
Disregulatie
-
Hoofd schuw
-
Sinds enige tijd lusteloos.
-
Kijkt anders uit zijn/haar ogen.
-
De vacht is dof.
-
Kribbebijten
-
Weven
-
Maagzweren
-
Het gedrag is veranderd
-
Trek zich terug
-
Is niet meer alert
-
Loopt stijf
-
Niet meer voorwaarts
-
Bouwt snel spanning op
-
Schrikt veel
Hoe is het met jouw emotionele balans
We moeten niet nog een belangrijk punt over het hoofd zien. Hoe is jouw situatie op het moment? Heb je een emotionele gebeurtenis meegemaakt, waardoor je behoorlijk van slag bent ? Paarden zijn zeer gevoelige dieren en voelen feilloos jouw energie / emotie aan. De band tussen de eigenaar en zijn of haar paard is vaak zo close, dat een paard ook hier last van kan ondervinden. Als dit een korte periode is, dan zal dit over het algemeen geen kwaad kunnen. Het ligt er ook aan hoe gevoelig het paard is. Maar als dit langdurig aanhoudt, dan kan dit ook voor het paard gevolgen hebben. Ik neem je daarom ook mee in het proces, Door te weten wat er in jouw paard omgaat word je ook meer bewust.
Wat kan ik voor jullie betekenen
Hoe kan ESDR therapy jouw paard helpen
Door een trauma of trigger kan het paard niet goed nadenken, het reageert eigenlijk gelijk vanuit zijn instinct. Zo krijgt het reptielenbrein gelijk het impuls van vluchten, vechten, bevriezen of fainten. Je kunt het paard niet meer bereiken, en omdat het niet meer ontspannen is, raakt het geblokkeerd en leert daardoor niets meer. Het dendert door je heen waardoor je gevaarlijke situaties krijgt. Wat bij jouw ook weer tot spanningen geeft. Zo blijft het vicieuze cirkeltje doorgaan.
Door de ESDR therapie kan je dit doorbreken. Op het moment van spanning zetten we samen de therapie in. Eigenlijk zetten we het werkgeheugen aan, angst en werkgeheugen gaan niet samen en zo verdwijnt de angst en komt er ontspanning en kunnen wij het paard leren zijn emotie te reguleren, en om te gaan met zijn gevoelens. We ruimen de emotionele blokkades op, zoals trauma of angst waardoor de triggers niet meer te hard binnen komen maar dat ze dit beter kunnen reguleren.
Hoe gaat een ESDR sessie in zijn werk
Ik maak gebruik van een speciaal ontwikkeld ESDR-tuig. Bij de eerste afspraak zal ik eerst het paard laten wennen aan het tuig. Het tuig kan bevestigd worden aan een zadel of longeersingel. We kunnen het tuig op afstand bedienen en het paard goed observeren als die de spanning gaat opbouwen. Daarna kunnen we de extra opgebouwde spanning af laten vloeien door middel van het toepassen van ESDR. Een goede graadmeter om te zien wanneer een paard eventuele spanningen opbouwd is de hartslag een prima hulpmiddel. Daarom maken we gebruik van hartslagmeters, die het paard niet hinderen. Hierdoor krijgen we een objectiever beeld hoe een paard zich voelt.
Als het paard goed reageert op het tuig, zullen we samen met de eigenaar het paard begeleiden naar hetgeen wat de spanning geeft bij het paard, en deze laten afvloeien. Ik observeer het paard en spelen in op wat er nodig is. Daardoor kunnen we het paard begeleiden, zodat deze stap voor stap meer vertrouwen krijgt. Daardoor neemt het ESDR proces verdere spanningen af, waardoor het paard zichzelf steeds beter gaat voelen waardoor de spanningsreacties steeds verder afnemen. Het paard geneest zichzelf bijna vanzelf. En omdat u als eigenaar intensief bij dit proces wordt betrokken krijgt het paard meer vertrouwen in zijn eigenaar. Zo ziet u veranderingen sneller dan u in eerste instantie zal verwachten.
Na de sessie
De ESDR therapie kan erg vermoeiend zijn voor de paarden, dus we proberen de sessies niet te lang te maken en de paarden na iedere sessie voldoende rust te geven.
In de dagen na de sessie kan er ook nog verbetering en/of verandering van gedrag mogelijk zijn. Het paard zal ook een deel gewoonte moeten afleren en moeten wennen aan zijn/haar nieuwe reactie op situaties.
Wij rekenen per sessie, omdat het per paard enorm verschilt hoe snel de behandeling gaat. Gemiddeld genomen hebben we met drie tot vijf sessies al een heel groot deel van de problemen verholpen.
Een Traumaverwerking gaat in 3 Fases.
-
Ontladen
-
Neutraliseren
-
Resetten
Het helingsproces
We gaan starten met het helingsproces, het woord zit er al in proces. Een trauma is niet binnen 1 sessie op te lossen. De ESDR therapie helpt het paard door verschillende fases heen. Ontladen, neutraliseren, resetten. Maar het trauma is niet opgelost alleen door de ESDR therapie, paarden hebben daarnaast ook goede training en zorg nodig.
Ik zoom even in op mijn werkwijze Follow the horse,
Ik kijk en observeer, wat heeft het paard van mij nodig en wat is zijn grens. Daarop speel ik in om hem zo goed mogelijk te kunnen helpen. Mijn Traumatherapie is daardoor ook nauw verbonden met de ESDR Therapy.
Het is van belang dat de ruiter goed begrijpt wat de traumaverwerking inhoud en er emotioneel voor het paard is. Een helingsproces vergt veel geduld en vertrouwen. Het paard moet dingen opnieuw leren, zoals emoties reguleren en het resetten
van het zenuwstelsel.
We gaan samen aan de slag om het beste uit jou en jouw paard te halen zodat jullie als één team verder kunnen.